13-09-2015 

Drie Hoefijzers en de geheime tuin

Met werk van Thomas Swinkels & Plekgedichten

Benieuwd naar ontwikkeling van de geheime tuin op terrein Drie Hoefijzers? Thomas Swinkels gaat zondag met een mobiele aluminiumgieterij aan de slag om afgietsels te maken van aangetroffen sporen en voorwerpen op het terrein. Iedereen kan het maakproces van dichtbij meemaken en het terrein zo op een andere manier beleven. Zijn werk zal uitmonden in een tijdsdocument, dat op een meer abstracte manier verteld over de locatie. 

Verder is er de speciale gelegenheid tot verblijf aan de waterbar en een mini kartonnen dorp voor de kleintjes. Nick J. Swart en vormgever Sander Neijnens van Onesitepoetry plaatsen in het kader van Plekgedichten een tijdelijk gedicht op het terrein dat vanaf de heuvel goed zichtbaar is. Op het terrein worden exclusieve rondleidingen door de geheime tuin gegeven door Gardenmania. Het boek The Secret Garden van F.H. Burnett uit 1911 diende als inspiratie, waarbij de geschiedenis van de bierbrouwerij De Drie Hoefijzers centraal staat. Verwacht een tuin in ontwikkeling in haar beginnende schoonheid waar geluk te vinden, zoeken, krijgen, ervaren en brengen is.

 

Het Drie Hoefijzer terrein als enorm borduur-raam

Onder de naam De Geheime Tuin, naar het boek van Frances Hodgson Burnett bedachten beeldend kunstenaar Desirée Hammen (GardenMania, Eindhoven) en ontwerper Liesbeth Kaag (Lilabotanica, Oirschot) meerdere kunstprojecten waarin de geschiedenis van de Drie Hoefijzers en de nieuwe bestemming van een woongebied als uitgangspunten zijn genomen. 

Zij combineren landbouw- en tuiniertechnieken met handwerk-ambachten die we kennen uit de huiselijke sfeer. Zo wordt telkens een symbiose van de natuur met het menselijke handelen getoond. Hoe ging men vroeger om met een verloren oogst? Wat doen mensen als zij op een nieuwe plek gaan wonen? Wat is de geschiedenis van de plek? Hoe ontwikkelt de natuur zich op het braakliggende terrein? Tijdens Monumentendag zien we voor het eerst de opzet van de verschillende werken. Gedurende 2015 en 2016 ontwikkelen de projecten zich verder en zijn er telkens weer nieuwe onderdelen en voortgangen van de werken te bewonderen.

Bloemenweide

Desirée en Liesbeth hebben een bloemenweide ingezaaid met inheemse planten. In de zadenmix zitten o.a. wilde chichorei, bolderik, korenbloem en salvia. Midden de weide worden drie cirkels ingezaaid met gerst. Van deze graancirkels worden kleden gevlochten, waar men op kan zitten tijdens een grote picknick. Gerst is één van de ingrediënten van bier. Het samenzijn en vieren van de oogst en het op het land werken zijn handelingen uit het verleden die wat Desirée en Liesbeth betreft heel waardevol zijn en geherwaardeerd mogen worden.

Hopbogen

Op de berg ligt een prachtig natuurlijk landschap met een overzicht over het terrein van de Drie Hoefijzers en de stad. De aangebrachte bogen zijn de staanders voor de hop om er tegenop te groeien. Wanneer je boven bent ervaar je de schoonheid van de natuur zoals hij daar ontstaan is op een kunstmatige berg aanwezig bouwterrein, wat er op het eerste oog saai bij ligt. Er onstaat een natuurlijke biotoop van flora en fauna. Het witgoude gras geeft een zacht beeld van de natuur op het terrein en staat in contrast met de ruwheid van de plek. 

Borduurwerk op de berg (Work in progress)

Desirée is master in het haute couture borduren. Vanuit de structuren uit het haute couture borduren, en denkende vanuit een diversiteit van materialen en technieken die daarbij gebruikt worden, wordt een werk gemaakt op de helling van de berg dat een crossover is van een borduurwerk en een bloemstuk. De verwilderde natuur staat tegenover het naar je hand zetten van de natuur. Bij het vervaardigen van dit werk wordt gebruik gemaakt van materialen die op het terrein te vinden zijn.

Flora op het terrein

Op het terrein van de Drie Hoefijzers groeien veel planten die we doorgaans bestempelen als onkruid. Desirée en Liesbeth willen laten zien hoe mooi en bijzonder veel van dit 'onkruid' is. Sommige van deze planten vinden we zelfs terug in de bloemenwinkel. De favoriete 'onkruidplanten' die zij aantroffen op het terrein worden met naam en toenaam vermeld in een kleine fotoserie die een inkijkje geeft in de inheemse flora.

Schermafbeelding 2015-09-07 om 11.53.21-1