26-10-2014 

Exploring New Worlds

Expo in het kader van Breda Photo 2014

Tijdens het tweejaarlijkse, experimentele en vernieuwende fotofestival Breda Photo programmeert Stichting Electron een groepsexpositie met alumni van Sint Lucas Antwerpen en Ringling College of Art and Design Sarasota in Florida. Onder de titel Exploring New Worlds wordt het werk van een groep jonge fotografen gepresenteerd die op ontdekking gaan binnen de barsten van onze samenleving. Hedendaagse ontdekkingsreizigers die niet noodzakelijk naar de andere kant van de wereld moeten om 'het andere’  te verkennen, maar die in hun zoektocht juist hun eigen innerlijke wereld verwerken. Stichting Electron stelt je voor aan de volgende generatie internationale fotografen die klaar staat om de wereld te veroveren, als ze dat al niet gedaan hebben. 

Nieuwe Romantiek 

Binnen het tentoonstellingsthema Nieuwe Romantiek van “Exploring New Worlds” wordt gelaveerd tussen parallelle werelden en worden inconsistenties voortdurend geproduceerd. Kurt Vanbelleghem, curator van de tentoonstelling: “Binnen Exploring New Worlds wordt een superfocus op het lichaam gecompenseerd met een verwaarlozing van het lichamelijke. Onze identiteit wordt telkens bijgeschaafd door het opgeven van onze privacy. We zijn bereid gevonden volledige werelden te creëren en half afgewerkt over te laten aan digitale anarchisten. We leven in de waan dat we voortdurend in en uit kunnen loggen, terwijl we goed beseffen dat we altijd verbonden blijven. We zoeken toevlucht in oorden die vormgegeven zijn door diegene van wie we juist probeerden ontsnappen.” De ontdekkingsreis van de makers brengt hen naar plaatsen die enkel zij kennen, in en voorbij het reële, op zoek naar het unheimische. 

Internationale samenwerking 

Sinds enkele jaren werken Sint Lucas Antwerpen en Ringling College of Art and Design in Sarota, Florida, samen in een bijzondere reeks projecten waarbij telkens groepen van studenten of in Antwerpen of in Sarosota werken realiseren en tentoonstellen in de typische maatschappelijke context van de twee steden. Ringling is de belangrijkste opleiding in de USA voor animatie en motion pictures design die samenwerkt met alle grote film- en animatiestudio’s. In de samenwerking met Sint Lucas Antwerpen zoekt Ringling College de conceptuele benadering en Sint Lucas vindt veel aansluiting in de technologie van de foto- en filmstudio’s van Ringling College.

Deelnemers België: Liesbeth Doms, Ben Van de Berghe, Chloé Dierckx, Karolien Chromiak, Glenn Geerinck en Lien Hüwels.

Deelnemers US: Athena Torri, Karen Arango, Ari Gabel, Stefan Batista, Samantha Harthoorn and Dylan Johnston     

Exploring New Worlds
Donderdag t/m zondag 
13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Periode 11 september t/m 26 oktober

Vernissage: woensdag 10 september 20:00 uur

Locatie
De Kopse Kant van Electron

Speelhuislaan 17
4815 HA Breda

Ben Van den Berghe_1

Ben Van Den Berghe