16-04-2015 

Onesitepoetry maakt plekgedicht

in opdracht van Electron voor AM op terrein Drie Hoefijzers

Terrein Drie Hoefijzers is een nieuw kunstproject rijker. Op de omheining van terrein Drie Hoefijzers is sinds vandaag een groot plekgedicht te bewonderen dat verwijst naar de toekomst van het wonen en beleven in Drie Hoefijzers.

Na het project Wordt Vervolgd, eerder te zien tijdens de cultuurnacht in januari dit jaar, was het nu de beurt aan het collectief Onsitepoetry om dit terrein een nieuwe invulling te geven. Het plekgedicht wordt mogelijk gemaakt door gebied- en vastgoedontwikkelaar AM in samenwerking met stichting Electron en maakt deel uit van een grootschaliger kunstproject in dit gebied.

Levendige buurt door kunstprojecten en activiteiten

Op het terrein van de voormalige brouwerij Drie Hoefijzers verrijst een nieuw stedelijk woon-, werk- en verblijfsgebied dat deel uitmaakt van sleutelproject Via Breda. Een project dat bestaat uit twee fasen. Fase een omvat het gedeelte aan de centrumzijde, het gebied aan de stationskant vormt de tweede fase in de ontwikkeling van Drie Hoefijzers. Plangebied Drie Hoefijzers fase twee is gelegen aan de nieuwe Stationslaan tussen de Terheijdenseweg en de Doornboslaan. Met de ontwikkeling van fase twee van Drie Hoefijzers neemt Electron een voorsprong op de nieuwe levendige buurt die hier gaat onstaan door het organiseren van kunstprojecten en activiteiten.

Voor het eerste kunstproject Plekgedichten ging AM wederom de samenwerking aan met Electron. Plekgedichten kwam tot stand door het collectief onsitepoetry, waarin dichter Nick J. Swart en vormgever Sander Neijnens op bijzondere locaties poëtische teksten realiseren waar je niet omheen kunt. Deze lente gaan diverse andere kunstenaars aan de slag met de aanleg van groenstructuren die laten zien hoe het woongebied ontwikkeld zal worden. 

Sander Neijnens van Onesitepoetry: "Gisteren hebben Nick en ik het werk in de Liniestraat afgemaakt. De achterzijde van het hek is ook geschilderd zodat de tekst (deels) in spiegelschrift vanuit de trein te lezen is. Het was erg leuk om dit werk te maken. We waren zelf positief verrast door de werking van de kleur en doordat het werk onder invloed van de zonnestand steeds weer verandert. Ook hebben we opvallend veel reacties gekregen van passanten, te voet, op de fiets en soms zelfs een automobilist die even stopte om een compliment te geven. Allemaal positieve reacties.”

De tekst luidt: Achter dit hek luiert de toekomst, als een grote, groene kat. Aai haar. Voer haar. Geef haar een naam: Geluk. De tekst gaat uit van het gegeven dat de lezer zich bevindt aan de kant van de wijk. Iedereen die de wijk aan die zijde uitgaat, heeft zicht op de tekst. De omwonenden mogen in de nabije toekomst nieuwe buurtgenoten verwachten en tot die tijd heeft men zicht op de kunstprojecten die op het terrein vorm krijgen. Vandaar de uitnodiging: aai haar, voer haar. Het slot van de tekst verwijst naar de hoefijzers, die staan voor geluk. 

plekgedicht I