23-08-2016 

Part of Property

Stichting Electron en AM Vastgoed nodigen Teun Welten uit tot plaatsing van een vierkante meter -in bladgoud gehuld- kunstwerk in woning terrein Drie Hoefijzers

Een kunstwerk dat een vierkante meter beslaat, belegd met bladgoud. Iedereen die een woning wil kopen op het terrein Drie Hoefijzers in Breda, kan aanspraak maken op dit werk want Teun Welten stelt zijn kunstwerk ter beschikking aan degene die daar gaat wonen.

"De maat van 1 vierkante meter raakt voor mij aan een formeel stukje menselijkheid. Deze maat, aan de hand waarvan we onze woonruimte omschrijven -simpel gezegd, de oppervlakte van de woningen- neemt in dit project dan ook een centrale plaats in."

Waardepaling en maatverhouding 

Teun Welten (alumnus AKV | St. Joost) houdt zich in zijn kunstenaarspraktijk bezig met vraagstukken over onder andere waardebepaling en maatverhouding en zoekt hier naar het dilemma waarbinnen zijn werk bestaat. Zaken die ook bij de koop van een woning de boventoon voeren. Daar waar maatvoering objectieve helderheid verschaft in de bouw- en vastgoed sector ontleent het kunstwerk zijn bestaansrecht aan subjectieve waardering. Formele handelsmaten gaan in het werk van Welten een relatie aan met de ‘menselijke’ kant in zijn werk, poëzie als het ware.

Niet geheel toevallig is één van zijn werken op zoek naar de context die zijn bestaan rechtvaardigt. Een context die deel uit maakt van het dagelijks leven. Teun biedt aan en vraagt niets minder dan een plek in een woning, die nieuw is en zonder historie, om zijn werk te plaatsen.

Deze plaatsing van het werk brengt interessante vraagstukken met zich mee m.b.t. de waardebepaling. Is het huis dat gekocht zal worden, en waar het werk wordt geplaatst, een toegevoegde waarde voor het kunstwerk? Is de verkoopprijs van het huis gerelateerd aan de maatschappelijk financiële waardebepaling voor het werk. Of is het kunstwerk van toegevoegde waarde voor het huis?

Het sociale kunstwerk

In feite is het kunstwerk een ‘geschenk’ aan de koper die het voorziet van zijn context. Dit met een voorwaarde, die voorwaarde bevat een sociaal aspect namelijk dat het huis in feite de bezitter is van het kunstwerk en dat de eigenaar van het huis bezoek aan het kunstwerk toestaat. Concreet komt het er op neer dat een ieder die een afspraak maakt met de bewoner het werk kan komen bekijken.

Het project gaat van start op 25 juli met de campagne PART OF PROPERTY.NL, te zien in de binnenstad van Breda en verwijst naar de website waar het project wordt toegelicht. Het ontwerp is afkomstig van het vormgevers duo Thomas & Jurgen te Breda.

Drie Hoefijzers

Projectontwikkelaar AM Vastgoed biedt de mogelijkheid om het werk van Teun te plaatsen in één van de woningen die zij gaat bouwen op het nieuw te ontwikkelen terrein Drie Hoefijzers. (Toekomstige) bewoners maken zo al kennis met de impact van kunst voordat de eerste steenlegging een feit is. Met slechts één vierkante meter legt Teun Welten beslag op een gehele woonwijk.

Stichting Electron, de organiserende partij van dit project, werkt al langere tijd samen met AM Vastgoed om kunstprojecten te realiseren op het terrein Drie Hoefijzers, zoals het plekgedicht op het omringende hek en het werk ‘Moving Landscapes” van Vera Meulendijks.

Geïnteresseerden -en toekomstige bewoners van terrein Drie Hoefijzers- die de uitdaging willen aangaan om het kunstwerk van Teun Welten te huisvesten kunnen een mail sturen met motivatie  naar info@electronbreda.com en worden mogelijk verrijkt met een gouden vierkante meter kunstwerk in hun onderkomen.

Benieuwd naar Teun Welten en zijn werk? www.teunwelten.com

Part of Property is in samenwerking met projectontwikkelaar AM, Stichting Electron, kunstenaar Teun Welten en met dank aan bkkc tot stand gekomen. Part of Property maakt deel uit van Electron Urban Art Projects 

 

Teun Welten-1