03-10-2013 

GRAPHIC AND ‘a framed Utopia’

Stichting Electron stelt haar projectruimte ter beschikking aan negen kunstenaars om deel te nemen aan Graphic AND ‘a framed Utopia’.

Met gepaste trots presenteert Stichting Electron Graphic AND ‘a framed Utopia’. Negen kunstenaars worden uitgedaagd hun visie op het thema utopie weer te geven in een driedimensionaal beeld. 
Tijdens de opening is er ‘live printing’ met de Grafische Werkplaats Raaf, waar bezoekers afdrukken kunnen maken van hun favoriete prent getekend door één van de kunstenaars. Ook is er weer het vaste item de GANDshop, waar behalve boeken en werk in oplage van de exposanten ook items van aanstormende lokale talenten te vinden zijn. 
De expositie wordt 3 oktober om 20:00 uur geopend door de wethouder van Cultuur, de heer S. Akinci. 

Graphic Art Novel Design is een jaarlijks terugkerend programma van Electron over beeldcultuur en het beeldverhaal. Voor deze editie werd de kunstenaars gevraagd hun visie op het thema utopie weer te geven in een driedimensionaal beeld. Aan de hand van dit thema wordt de maatschappelijke positie van de kunstenaar versus het artistieke belang onderzocht; in een utopie bestaat namelijk het eigenbelang niet terwijl een kunstenaar daarentegen de eigen artistieke belangen nastreeft. Ephameron (Eva Cardon) is door Electron gevraagd als curator/kunstenaar en heeft de deelnemende Vlaamse en Nederlandse kunstenaars uitgenodigd.

Ephameron
Het werk van Ephameron (1979) legt momenten, gedachten en gevoelens vast, vaak in tijdelijke materialen. Haar pseudoniem refereert aan de vluchtigheid en veranderlijkheid van de dagelijkse realiteit. Die ongrijpbaarheid loopt als een rode draad door haar werk, waarin ze een zowel onbevangen als indringende kijk op de wereld om haar heen toont en verslag doet van de intieme, onopvallende drama's die samen een mensenleven vormen. Ephameron houdt niet van uitvoerige concepten; ze tekent recht uit het hart. Ze publiceerde werk in talrijke binnen- en buitenlandse magazines en exposeert over de hele wereld, en werkt ook als curator van kunstprojecten en - uitgaves.

De genodigde kunstenaars zijn
Louis Reith 
Hedof
Merijn Hos
Martha Verschaffel
Ward Zwart en Ignace Cami  
Eva Mundorff
Thijs Kelder

Programma
Het programma van Graphic AND ‘a framed Utopia’ bestaat uit een expositie, een drietal lezingen op 7, 8 en 9 oktober door respectievelijk Sébastien Conard, Ward Zwart en Goele Dewanckel.
Grafische Werkplaats Raaf zal bij de opening een workshop geven met bezoekers die zelf een afdruk kunnen maken van hun favoriete prent, getekend door de kunstenaars. Tijdens het Stripfestival van 26 en 27 oktober zal de mobiele zeefdruk van Raaf ook op diverse locaties ter plaatse zijn.
Als vast item is ook de GANDshop weer onderdeel van het programma. Behalve boeken en werk in oplage van de exposanten zal er ook werk te vinden zijn van aanstormende lokale talenten.

Openingstijden 
Opening donderdag 3 oktober 2013 20:00 uur 
Geopend 4 t/m 27 oktober 
donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur


Deze editie van Graphic AND is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, VSB fonds en de gemeente Breda.

graphic and affiche