11-01-2014 

Solotentoonstelling Eelke Bekkenutte

Ach joh,
Bekijk het via laptop, telefoon, tv
De ‘Mona Lisa?’
‘Neeuj daar hoef ik niet heen’.

Digitalekunst.nl 

Eelke Bekkenutte, 3e jaars fotografie student van het AKV St Joost. 

Om ons heen wordt er in rap tempo ontzettend veel gedigitaliseerd.
Erg handig, dan hoeven we er niet meer naar toe om het te bekijken. Maar dit kan dan makkelijk via onze laptop, tv of mobiel. Handig ja, maar zit hier niet ook een keer kant aan? Want wat gebeurd er met de originele letterlijke bestanden? Voorzien zij nog enige waarde?

Een rondleiding door het stadsarchief in Breda bracht bij Eelke deze vragen naar boven. Als eerst werd er daar het oudste perkament van Breda getoond uit het jaar 1240. Voor haar een bijzondere ervaring. 'Het voelde alsof de aanwezigheid van de hand waarmee ooit deze letters waren geschreven om het perkament heen hing. Alsof het perkament mij opeens heel dicht bij het jaartal 1240 bracht en je de jaren geschiedenis die het perkament met zich mee droeg bijna letterlijk kon zien, door onder andere haar aangetaste uiterlijk.'

‘Later tijdens de rondleiding werd ons vertelt dat vanaf heden, alles wat in het archief binnenkomt, gedigitaliseerd wordt. Dit was het moment wat iets in mij aanspoorde.’
Eelke denkt niet dat zij een zelfde ervaring bij het perkament zou hebben gehad als zij dit digitaal zou hebben gezien.

Digitaliseren is handig, maar haalt het niet iets weg bij de echte ervaring? Maakt het dingen niet ontzettend plat? Rukt het digitaliseren het origineel niet uit zijn context, zijn waarde, zijn bijzonderheid, zijn zeldzaamheid?

Dit is de aanleiding geweest om een project te starten waarin het in eerste instantie moest gaan om de ervaring, om de echtheid, om het origineel. Uiteindelijk zijn hier nog meer ideeën en vragen bij gekomen, die te zien zijn in de twee daagse expositie. Waarbij het belangrijk is om te weten dat op dag één de echte werken worden getoond en op dag twee je de werken nogmaals kan bekijken, maar dan alleen via projecties, te zien op de zelfde muren als waar de dag ervoor nog het echte werk hing. 

De keuze is vrij, de echte tentoonstelling of de digitale? 

Expositie

11 en 12 januari 2014  
14:00 tot 18:00 uur 

Grote Hal van Electron
Ingang aan de Belcrumweg 19

 

 

Eelke Bekkenutte Leeg canvas