31-12-2016 

Release ’Sounds That Surround Me’

Eerste soloalbum van componist en geluidskunstenaar Dyane Donck nu te koop

Met al een split LP en een album met haar indietronics-band Daisy Bell op haar naam, presenteert componist en geluidskunstenaar Dyane Donck haar eerste soloalbum ’Sounds That Surround Me.’ Donck liet zich voor dit album inspireren door de geluiden in haar woonwijk Liniekwartier, de multiculturele wijk waar ze haar buren vroeg naar hun favoriete muziek en omgevingsgeluiden registreerde. Het digitale album is vanaf heden te koop via Bandcamp en in limited edition aan te schaffen op vinyl, inclusief fraaie hoes met grafisch werk van beeldend kunstenaar Vera Meulendijks.


Aan Sounds That Surround Me gaat een organische geschiedenis vooraf, beginnend met de residency anderhalf jaar geleden in de Bredase wijk Liniekwartier. Electron nodigde Dyane uit in het kader van het onderzoeksprogramma Urban Art Projects om haar intrek te nemen in een woning, met dank aan wooncorporatie AlleeWonen. Bij aanvang is er feitelijk niets, en tegelijkertijd alles. Observatie was de eerste handeling die onvermijdelijk leidde tot een voorlopige analyse hoe Dyane zich vanuit haar kunstenaarspraktijk wil verhouden tot mens en omgeving. Waar begint het subtiele spel waarbij je als kunstenaar door je omgeving wordt beïnvloed en wanneer is het moment dat het artistieke resultaat de beslissende factor is?

 

Dyane Donck over Sounds That Surround Me

“Sounds That Surround Me is geïnspireerd op en gemaakt met muziek en geluiden uit mijn directe omgeving. In de multiculturele wijk Liniekwartier te Breda – waar ik een atelierwoning heb – vroeg ik de mensen die er wonen naar welke muziek zij luisteren. Ik kreeg namen van (meestal pop)artiesten uit verschillende landen, zoals Marokko, Turkije en Somalië. Door deze namen te googelen en via die namen weer verder te zoeken naar verwante muziek, naar de traditionelere oorsprong, naar bepaalde instrumenten, etc.), ontdekte ik nieuwe muziek. Deze muziek gebruikte ik om de tracks op dit album te maken. Soms nam ik letterlijk samples: een klein stukje uit het betreffende nummer, maar dan zodanig vervormd – vertraagd, versneld, gepitched, herhaald – dat het niet meer letterlijk is. En soms liet ik me alleen beïnvloeden, bijvoorbeeld door een ritme, een klankkleur of een specifieke toonladder.

 

Daarnaast maakte ik met mijn harddisk-recorder opnames in mijn directe omgeving: gesprekken op straat, het verkeer, geluiden in en om het station.”De microfoontechniek die ik daarvoor gebruikte is een heel speciale, namelijk binauraal door middel van een dummyhead dat ik zelf maakte: een paspophoofd met twee anatomisch correcte siliconen oren. In de oren zitten de microfoons, waardoor je opneemt via die oren en daarmee ook alle reflecties van de oorschelp. Als je dit terugluistert op een koptelefoon geeft het een zeer realistisch geluidsbeeld: een overtuigende 3D-illusie.”

 

Sounds That Surround Me & Around Us

Opvallend aan de projecten van Dyane Donck is het terugkerend element van samenwerking. Hoewel in aanvang van Sounds That Surround Me het een gehele soloproductie leek te zijn, is de publieke uitvoering toch in samenwerking tot stand gekomen, dit keer met Dansnest. De combinatie met Dansnest heeft zelfs tot een speciaal project geleid AROUND US die de energie en perfectiedrang van Dyane illustreert. De drang om altijd te zoeken naar de beste realisatievorm, het besef dat haar muziek geen eindstadium is maar samen met reisgenoten tot vervolmaking komt.

 

De gelimiteerde uitgave “Sounds that surround me” is verkrijgbaar bij ons en via  www.underbelly.nu  voor € 15,- ex. verzendkosten. Op bandcamp.com is de LP als digitale download verkrijgbaar voor € 8,- en op vinyl.

 

Voor meer info over Dyane Donck & luisteren:

www.dyanedonck.com

bandcamp.com

underbelly.nu

Schermafbeelding 2016-12-06 om 12.00.31-1