05-09-2014 

Eelco Brand met One Eye Only

op Into The Great Wide Open 

Met gepaste trots kunnen wij zeggen dat het werk One Eye Only van Eelco Brand -dat in opdracht van Stichting Electron is gemaakt en wij tijdens de Cultuurnacht 2014 presenteerden- dit jaar te zien is op het uitverkochte festival Into The Great Wide Open op 5 september.

Verlaten sneeuwlandschap

Eelco Brand componeert geanimeerde beelden en gebruikt daarbij 3D software als een soort virtuele klei, zoals hij zelf zegt. Vanuit een leeg kader bouwt hij ieder onderdeel op de computer, zonder gebruik te maken van fotografie of scans. Deze animaties sluiten op elkaar aan en kennen geen begin of eind. In One Eye Only zien we, onder het licht van een lantarenpaal, een verlaten sneeuwlandschap waar het onverwacht smelt.

Gedacht landschap

Speciaal voor de Cultuurnacht maakt Eelco Brand de animatie One Eye Only die in de Grote Hal van Electron werd vertoond. Zijn animaties hebben geen begin of eind en er is geen narratieve ontwikkeling. Wel bevatten ze een landschap dat verwijst naar de schilderkunst. De overeenkomsten tussen een digitale 3D constructie en een schilderij blijken groot; beiden gemaakt vanuit de verbeelding, startend vanuit een leeg kader, laag voor laag opgebouwde met als doel de suggestie van een ruimtelijkheid op te weken die zich in en buiten de kaderrand uitstrekt. Een constructie als een filmisch decor, waarin Brand’s fascinatie voor het natuurlijk landschap centraal staat. Misschien wel omdat de waarneming van een landschap een mentale vertaling is van wat in werkelijkheid niet meer is dan een volkomen willekeurige verzameling van bomen, struiken en heuvels. Een landschap zoals wij het ervaren, bestaat niet werkelijk, maar wordt gedacht: realiteit wordt gereflecteerd en geprojecteerd in het menselijk brein. De aantrekkingskracht van het digitale, synthetische beeld zit in het immateriële karakter. De mathematische basis en rondspringende elektronen tijdens miljarden berekening in de computerchips doen denken aan een vergelijkbaar soort onstoffelijkheid als die van de verbeelding.

intothegreatwideopen.nl

www.eelcobrand.nl

Still Street One eye only Eelco Brand