14-09-2014 

Joost Halbertsma in Grote Kerk

Open Monumentendag 2014

In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 september openen in Breda ruim 30 monumenten hun deuren onder het thema 'reizen’. Voor de Grote Kerk maakte Halbertsma op verzoek van Stichting Electron zes altaren, volledig opgetrokken uit karton. Installaties die in de ruimte werken als losstaande objecten. Door middel van kartonnen snijwerken in verschillende panelen wordt een verhaal verteld. Halbertsma: ”Mijn besluit altaren te maken, komt voort uit de verhalende kwaliteiten van een altaar. Ik zal grotendeels meegaan in de esthetiek van de kerk, het dramatische, de grote thema’s en de details spreken mij erg aan in altaren. Die zal ik dan ook verbeelden in karton om daarna weer uit deze delen een nieuwe, hedendaagse altaren te construeren, met eigen invulling. Het samengaan of misschien wel de botsing van het kerkelijke en het karton lijkt mij mooi. Het ongepolijste, arme karton tegenover de rijke, vergulde esthetiek van de kerk. Het "do-it-yourself” karton samen met het vergulde goud van georganiseerde religie.”

Bezinning 

Zes altaren van karton geïnspireerd door en op Bijbelse prenten, altaren, comics en sci-fi B-films die de vraag stellen "waar zijn we naar op weg? Of draaien we simpelweg rondjes met onze planeet om uit te komen waar we zijn begonnen?” Halbertsma: "Voor mij heeft religie eenzelfde functie die kunst of een goede cartoon in zich kan hebben. De vraag over wat een mens nu mens maakt, existentiële levensvragen. Een kerk is bij uitstek een plaats voor bezinning op deze vragen. Ik weet niet of de kerk een antwoord kan geven, maar de bezinning op zulke vragen spreekt me erg aan. Op mijn eigen manier wil ik bepaalde levensvragen aansnijden, die uiteindelijk naar het vraagstuk leiden; waar gaan we heen in dit leven en op deze planeet? Zonder al te uitgesproken of illustratief te worden, verbindt het zich met het thema reizen.”

Moralistisch

Halbertsma beschouwt de mensheid als onderweg naar een bestemming en onze planeet als een ruimteschip. De kijk van een oppermachtig wezen op onze kleine planeet die door het universum reist, wil de kunstenaar verbeelden in meerdere altaren. "Een altaar kan dienen als een 3-dimensionale versie van ideeën waar ik in cartoons mee bezig ben. Hierbij zal ik me deels laten inspireren door religieuze en kerkelijke beeldtaal en deels gebruik maken van de toepassing van moderne invloeden als cartoons, comics en science-fiction B-films. Moderne altaren die grote, serieuze thema’s bevragen, maar dat juist op een simpele, humoristische cartoon-achtige manier. Dit zonder moralistisch te worden, misschien een beetje….maar dat moet kunnen in een kerk."

Informatiepunten
Grote Markt voor Stadhuis
Tramremise Princenhage, Mastbosstraat 14 (achter gebouw Veolia)
Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur
Zondag: 10.00 – 16.00 uur


Meer info www.openmonumentendagbreda.nl

Contact
info@openmonumentendagbreda.nl
076-5294821

 

DSCF1034