15-09-2014 

Razzle Dazzle Painting

streetart in de Belcrum in aanloop naar de expositie op 7 november in de projectruimte aan de Kopse Kant 

Stichting Electron en Arjan Janssen presenteren in samenwerking met woningcorporatie AlleeWonen en de gemeente Breda een verrassende Razzle Dazzle painting in de Spoorzone: de onderdoorgang bij het viaduct aan de Belcrumweg wordt dezer dagen onder handen genomen, resulterend in een artwork door de kunstenaars Arjan Janssen en Matteo Ceretto Castigliano alias Ma Ce Ca. Het project maakt deel uit van het project Creatieve Wijk Linie en past perfect in binnen het imago van de stad Breda; stad voor Beeldcultuur. De Dazzle Painting is tot tenminste eind dit jaar publiek toegankelijk. Het artwork is een voorloper op de expositie Razzle Dazzle op 7 november in de Grote Hal aan de Kopse Kant van Electron.

Onderdoorgangen maken een belangrijk deel uit van de openbare ruimte in Breda en stellen de Noord- en Zuidzuide van de spoorlijn met elkaar in verbinding. Het zijn graffittigevoelige plekken die in het verleden vandalisme, zwervers en alcoholisten aantrokken, waardoor een probleemsituaties ontstonden. Met Razzle Dazzle streeft Stichting Electron in samenwerking met de Gemeente Breda en dit kunstenaarsduo naar verbetering van de leefbaarheid van de Belcrum.

Arjan Janssen over de Dazzle Painting aan de Belcrumweg: "Het mooie van deze plek is dat je van de ene kant van de weg naar de andere kant van de Belcrumweg kunt kijken en dan elkaar aanvullende werken ziet. De textuur van de muren is prachtig, waardoor de verf en kleur heel goed tot hun recht komen. Matteo is een streetartist en ik ben een regulier beeldend kunstenaar, dus hier komen veelal gescheiden werelden samen. Dit werk is een soort tussengebied, de beeldtaal is net even anders dan die in de graffitiscene. Het is een minimalistische, sobere beeldtaal waarin Matteo’s initialen CT op abstraherende wijze in zijn verwerkt.”

Dazzle Painting

Dazzle Painting verwijst naar de beweging tijdens de Eerste Wereldoorlog waarin het belang van omgang met beeld in een nieuw daglicht kwam te staan; abstractie verhult niet maar toont juist een andere werkelijkheid. Het verwijst naar het fenomeen op grote schaal Amerikaanse en Engelse oorlogsschepen te camoufleren tijdens de Eerste Wereldoorlog - nu honderd jaar geleden - en in mindere mate tijdens de Tweede Wereldoorlog. De radar was toen nog niet uitgevonden waardoor oorlogsvoering afhankelijk was van het menselijk oog. En dat kan voor de gek gehouden worden met opvallende geometrische beschilderingen die perspectivisch vertekenen. De Dazzle camouflage diende als toepassing inschatting van bereik, snelheid en richting van een doelwit moeilijk te maken. Dazzle zou uiteindelijk de aandacht van verschillende kunstenaars trekken en Picasso zou zelfs geclaimd hebben dat de kubisten de stijl uitvonden. Ook onder contemporaine kunstenaars is de techniek in zwang gekomen; Jeff Koons voorzag het jacht van miljardair Dakis Joannou’s van een Dazzle Paining. Razzle Dazzle of Dazzle Paint geeft een context waarin niet realisme vanzelfsprekend is voor herkenbaarheid maar juist de representatie ervan.

Kunstenaars

Matteo Ceretto Castigliano (1985, Turijn) is opgeleid als kunstenaar aan de academie van Turijn en had verschillende exposities in Italië, Frankrijk, België en Nederland. Als kunstenaar op het gebied van murals heeft Castigliano zich ontwikkelt van graffiti-artist tot een artiest met een conceptuele aanpak. Op het gebied van Urban Art heef hij zich gespecialiseerd als internationaal actief kunstenaar met muurschilderingen in Parijs, New York, Bratislava, Turijn en Boedapest. Hij zoekt actief samenwerkingsverbanden met internationale kunstenaars om overal ter wereld muren van schilderingen te voorzien en hierbij lezingen te geven.

Arjan Janssen (1965, Eindhoven) is opgeleid als beeldend kunstenaar aan AKV| st. Joost en studeerde filosofie in Amsterdam. Hij had eerder solo-exposities in Schotland, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en België, waarvan de reeks met het kunstenaarscollectief Rosa (mede-oprichter) speciale aandacht heeft. Arjan Janssen heeft binnen zijn oeuvre ook een aantal bijzondere samenwerkingsverbanden opgebouwd en laat zich zo verleiden tot nieuwe methodes binnen zijn werk.


Voor meer informatie over de kunstenaars www.arjanjanssen.nl en www.facebook.com/ma.ceca.1

DSC00029